Cafe Açma Maliyeti ve Gerekli Belgeler Nelerdir?
Geleneksel girişimciliğin en yaygın örnekleri arasında cafe açmak yer alır. Ülkemizde cafe kültürünün gelişmiş olması ve hemen her bölgede bir cafeye ihtiyaç duyulması, bu girişimciliği de kârlı bir hale getiriyor. Fakat sahip olunan sermayeye göre hareket edebilmek ve kısa vadede kâr edebilmek için kafe açmanın maliyetini de bilmek gerekir. Peki; cafe açmanın maliyeti ne kadardır, maliyet kalemleri nelerdir ve cafe açma süreci nasıl ilerler?
Cafe Açmanın 2025 Yılında Ortalama Maliyeti Nedir?
Cafe açma maliyeti için net bir rakam vermek pek mümkün değildir. Çünkü bu maliyeti etkileyen çok sayıda unsur vardır. Bununla birlikte açmak istediğiniz cafe ile ilgili tercihleriniz de maliyeti doğrudan etkiler. Açacağınız cafenin konumundan konseptine, büyüklüğünden hitap edeceği kitleye kadar birçok detay, maliyeti belirleme sürecinde etkili olur. Dolayısıyla cafe açmanın ortalama maliyeti için oldukça geniş bir fiyat aralığı söz konusudur.
Bu noktada bazı maliyet kalemlerinin tek seferlik, bazılarının ise sürekli olduğunu da unutmamalısınız. Örneğin açılış ruhsatı için tek seferlik ödeme yapmanız gerekirken personele her zaman ihtiyacınız olacağı için personel giderleri sürekliliği olan bir maliyet kalemidir. Maliyet hesabını doğru yapabilmek ve hazırlı olabilmek adına hangi masrafları dikkate almanız gerektiğini de bilmeniz gerekir.
Cafe Açarken Hangi Masraflar Dikkate Alınmalıdır?
Bir iş yeri açarken dikkate alınacak bazı genel masraflar vardır. Bu masraflara, cafe özelindeki giderleri de eklediğinizde elinizde uzun bir liste olur. Başlangıç sermayenizi bu listeyi dikkate alarak belirlemenizde fayda var. Cafe açarken gözden kaçırmamanız gereken masraf ve maliyet kalemlerini şöyle sıralayabiliriz:
Kuruluş ve başvuru masrafları
Ruhsat ve diğer belgeler için ödenecek ücretler
Dükkân kirası veya satın alma giderleri
Ekipman (pişirme, servis, yıkama malzemeleri vb.) ücretleri
Dekorasyon ve mobilya (masa, sandalye vb.) masrafları
Konsept için gerekli ek dekorasyon ve malzeme giderleri
Personel maaşları ve sigorta primleri
4/B (Bağ-Kur) ödemeleri
Düzenli ödenecek faturaların ücretleri
Hazır ürün ve imalat malzemesi giderleri (tedarikçi ödemeleri)
Adisyon, satış, stok vb. işlemler için kullanılan yazılımların ücretleri
Muhasebecilik giderleri
Vergiler
Bir cafe açmaya karar verdiğinizde karşılaşacağınız başlıca masraflar bu şekilde olup açacağınız cafe özelinde listeye çok sayıda madde ekleyebilirsiniz. Bu masraflar, aynı zamanda sizin cafe açma maliyetinizi de ortaya çıkaracaktır.
Cafe Açmak İçin Ne Kadar Bütçe Gereklidir?
Cafe açmak için ne kadar bütçe gerekeceği, açacağınız cafenin standartlarıyla ilgili bir detaydır. Öncelikle yukarıda listelediğimiz temel masrafları karşılayabilecek bir bütçenin varlığından emin olmalısınız. Ayrıca bütçenizi, bu temel giderlerin haricinde de planlamalısınız; çünkü ek giderlerle de mutlaka karşılaşırsınız.
Cafe açmak için gereken parayı yani maliyeti ve bütçeyi belirlemenize yardımcı olacak başlıca detayları da satın alınacak ekipmanlar, dükkânın büyüklüğü, konsept seçimi ve lokasyon şeklinde sıralayabiliriz.
Cafe Açmak İçin Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?
Cafe açma maliyetini oluşturan en önemli kalemlerden biri, satın alınacak ekipmanlardır. Dolayısıyla bütçe hazırlamadan önce cafe açarken hangi mutfak ekipmanlarına ihtiyaç duyulacağını da bilmeniz gerekir. Bu ekipmanların bir kısmı standart iken bir kısmı da cafenin konseptine göre değişiklik gösterir. Örneğin yiyecek ağırlıklı bir cafede pişirme ekipmanları, kahve dükkanı gibi içecek ağırlıklı cafelerde ise demleme ekipmanları öne çıkar. Söz konusu ekipmanlar için şöyle örnekler verebiliriz:
Masalar ve sandalyeler
Fırın
Ocak
Mikrodalga fırın
Vitrin dolabı
İçecek dolabı
Derin dondurucu
Çay ve kahve makineleri
Demleme ekipmanları
Blender, mikser, bıçak, kesme tahtası vb. mutfak malzemeleri
Tabak, bardak, fincan, çatal, kaşık, baharatlık, peçetelik vb. servis malzemeleri
Bir Cafe Açmak İçin Minimum Kaç Metrekare Alana İhtiyaç Vardır?
Cafe açmak için gereken dükkan büyüklüğü, yine sizin tercihlerinize göre cevap verilebilecek bir sorudur. Hem konseptiniz hem de işletme tarzınız, açacağınız cafenin kaç metrekare olması gerektiğini belirleyecek detaylardır. Örneğin butik bir cafe için çok büyük bir dükkana ihtiyacınız olmaz, çünkü bu tarz yerlerde genellikle birkaç masa olur.
Aynı şekilde take away (al götür) konseptiyle çalışan cafeler için de mekanın çok büyük olmasına gerek yoktur. Başta kahve ve sandviç gibi atıştırmalıklar satan cafelerin tercih ettiği bu konseptte müşteriler çoğu zaman cafede oturmayı tercih etmez. Bu da masa ve sandalyeler için küçük bir alanın yeterli olmasını sağlar.
Zengin menülü ve geniş kitlelere hitap edecek bir cafe konsepti tercih ettiğinizde ise çok daha geniş alanlara ihtiyaç duyarsınız. Menünüz zengin olduğu takdirde aynı anda cafede bulunabilecek kişi sayısı da çok olabileceği için masa ve sandalye sayısının da çok olması gerekir. Bu tarz konseptlerde cafenin metrekaresi kadar tavan yüksekliği de önemlidir. Yoğun saatlerde oluşan kalabalığın daha ferah bir şekilde zaman geçirebilmesi için yüksek tavanlı mekanlar daha uygundur.
Cafe Açarken Konsept Seçimi Neden Önemlidir?
Konsept seçimi, cafe açma girişiminin en önemli süreçlerinden biridir. Çünkü konsept, her şeyden önce cafenin kimliğini gösteren detaydır. Hangi kitleye hitap ettiğinizi, seçtiğiniz konsept ile doğrudan potansiyel müşterilere gösterebilirsiniz.
Cafe açarken konsept seçiminin önemi, maliyet noktasında da ortaya çıkar. Dükkan büyüklüğü, lokasyon, dekorasyon, ekipman ve pazarlama süreçleri, konsept ile direkt olarak ilgilidir. Bu nedenle seçeceğiniz konsept, cafe açma sermayesinin ne kadar olacağını da etkiler.
Cafe Açmak İçin İdeal Lokasyon Nasıl Belirlenir?
Cafe açmak için seçeceğiniz lokasyon, müşteri çekme sürecinizi etkiler. Bu noktada yapmanız gereken; işletme profilinize, büyüme hedeflerinize ve hitap edeceğiniz kitleye göre bir konum seçmektir. Örneğin uygun fiyatlarla öğrencilere hitap edecek bir yer açmayı düşünüyorsanız bu cafenin konumu okul çevresinde olmalıdır.
Ülkemizdeki hemen her şehirde cafelerin yoğun olarak bulunduğu bazı bölgeler vardır. Bu bölgeler hem çok hareketlidir hem de zengin bir müşteri portföyü sunar. İşletme profilinizin bu şekilde olmasını planlıyorsanız bulunduğunuz şehirdeki cafelerin lokasyonlarını inceleyebilirsiniz. Fakat bu bölgelerde rekabetin de yoğun olduğunu unutmamalısınız.
Cafe Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Cafe açmak, aslında bir iş kurma ve bir iş yeri açma sürecidir. Dolayısıyla bazı resmi kurumlara başvurmanız ve bu başvuruları da çeşitli belgelerle gerçekleştirmeniz gerekir. Cafe açmak için gerekli belgeler, başvurulan yere ve amaca göre değişiklik gösterir. Buna göre hangi işlem için hangi belgelerin gerektiğine yakından bakalım.
Vergi Levhası Almak İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
İş yeri açma bildirimi formu
T.C. kimlik kartı
Noter onaylı imza sirküleri
Mülk sahipliği mevcutsa dükkanın tapusu
Dükkan kiralıksa kira sözleşmesi
İkametgah
Belediyeye Cafe Açmak İçin Hangi Belgeler Sunulmalıdır?
İşletme faaliyet belgesi
Ticaret sicil gazetesi
Vergi levhası fotokopisi
“Aslı gibidir” onaylı T.C. kimlik kartı fotokopisi
İmza sirküleri fotokopisi
Adli sicil kaydı
Ustalık belgesi
Esnaf odası kayıt belgesi
Dükkana ait tapu veya kira sözleşmesi
Dükkanın imar durumunu gösteren belge
Hijyen belgesi
Cafede çalışacak personelin portör muayene belgeleri
Çöp konteyneri talep dilekçesi
İtfaiye uygunluk raporu
Yangın tüpü dolum belgesi
Ticaret Odası'na Cafe Açılışı İçin Hangi Belgeler Gerekir?
Başvuru dilekçesi
T.C. kimlik kartı fotokopisi
Noter onaylı ticari defter fotokopisi
İmza beyannamesi (2 adet)
İkametgah belgesi
Dükkanın tapusu veya kira sözleşmesi
Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na Kayıt İçin Hangi Evraklar Teslim Edilmelidir?
Ustalık belgesi
Vergi levhası fotokopisi
T.C. kimlik kartı fotokopisi
Ticaret sicil gazetesi ilanı için yapılan ödemenin dekontu
Varsa işletmeye ait araçların ruhsat fotokopileri
İkametgah belgesi
Cafe Açmak İçin SGK Bağ-Kur Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bir cafe açtığınızda Sosyal Güvenlik Kurumu’na iki farklı konu için başvurmanız gerekir. Bunlardan biri sigortalı personel çalıştırabilmek, diğeri ise kendi sigortalılığınız içindir. Personel çalıştırabilmek için SGK’ya iş yeri bildirimi yapmalısınız. Sonrasında da eğer emekli değilseniz 4/B sigortalılık başvurusu yani eski adıyla Bağ-Kur başvurusu yapmanız gerekir.
Bu başvurular için en yakın SGK şubesine gidebilir veya E-SGK uygulaması ile işlemlerinizi online bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Ayrıca SGK’nın bu hizmetlerine e-devlet SGK hizmet sayfası üzerinden de erişebilirsiniz.
Cafe Ruhsatı Almak Ne Kadar Sürer?
Cafe ruhsatı alma süreci, bulunduğunuz bölgedeki resmi kurumların yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir. Genellikle birkaç gün içinde cafe açma ruhsatı alabilmeniz mümkündür. Bu sürecin bazı durumlarda uzama ihtimalini de göz önünde bulundurarak ruhsatın çıkmasının ortalama bir hafta sürebileceğini söyleyebiliriz.
KOSGEB Desteği ile Cafe Açma Süreci Nedir?
Girişimcilerin hibe ve kredi için başvurduğu KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), dönem dönem cafe açan kişilere kuruluş desteği de sunabiliyor. Bu noktada KOSGEB’den destek alma sürecine cafenin açılışından sonra başlamanız gerektiğini de unutmamalısınız. Yani önce cafeyi açmalı, sonrasında da giderlerinize göre destek başvurusu yapmalısınız.
KOSGEB tarafından sunulan hibe ve kredilerde meslek dalları ile ilgili bazı sınırlandırmalar bulunuyor. Cafe açmanın da dahil olduğu programlara başvurarak cafe açılışı maliyetini düşürebilirsiniz. Söz konusu programlara “KOSGEB Destekler” sayfasından ulaşabilirsiniz.
Cafe Açarken Pazarlama Stratejileri Nelerdir?
Cafe açarken bazı pazarlama stratejilerinden faydalanarak cafenizi geniş kitlelere duyurabilirsiniz. Pazarlama stratejilerini uzun vadeli planlamalısınız, fakat yeni açılan bir cafe için kısa vadeli ve geçici bazı stratejileri benimseyebilirsiniz. Örneğin müşterileri etkileyecek bir açılış kampanyası yapabilirsiniz. Bu kampanyada yüksek oranlı indirimler ve ücretsiz ürünler sunabilirsiniz. Böylece potansiyel müşterilerin cafenizden haberdar olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca açılış kampanyaları, müşterilere ürünlerinizi deneme fırsatı da verir. Ürünlerinizden memnun kalanlar ise sizin ilk müşterileriniz olacaktır.
Cafelerde Kârlılık Oranı Ne Kadardır?
Cafelerde kârlılık oranları da elbette değişkendir. Sattığınız ürünlerden cafenin konumuna, mevsim şartlarından piyasa koşullarına kadar çok sayıda detay kârlılık oranlarını etkiler. İyi işleyen bir cafede hem tedarik maliyetleri düşer hem de sürümden kazanma fırsatı artar. Böyle bir durumda kâr oranı %100’den %300’e kadar ulaşabilir. Daha mütevazı bir cafe açmanız halinde ise %50 ila %80 arası bir kâr ortalamasına ulaşmanız mümkün olabilir.
Cafenizde kâr oranını yükseltmek ve satışlarınızı artırmak için daha fazla müşteriye hitap etmelisiniz. Bunun için popüler bir konsept belirleyebilir, reklam çalışmalarına ağırlık verebilir ve menünüzü zenginleştirebilirsiniz. Yapmanız gereken bir diğer eylem ise ödeme yöntemlerini çeşitlendirmekdir. Klasik nakit ve kredi kartı ödemelerinin yanında ülkemizde yaygın bir şekilde kullanılan yemek kartları ile de ödeme almalısınız. Yemek kartları ile ödeme alarak çok geniş bir müşteri kitlesine erişebilirsiniz.
Kabul edeceğiniz yemek kartları da hitap edeceğiniz kitlenin genişlemesinde rol oynar. Bu noktada Koç Holding ve Token Finansal Teknolojiler güvencesi ile hizmet vererek binlerce kullanıcıya ulaşmış olan TokenFlex ile yapılan ödemeleri de kabul edebilirsiniz. Cafenizin satışlarını artırabilmek adına yemek kartı ile ödeme alabilmek için hemen TokenFlex üye iş yeri başvurusu yapın, TokenFlex’in üye iş yerlerine sunduğu avantajlardan kolayca yararlanın.