Evlilik İzni Nedir? Evlilik İzni Kaç Gün ve Nasıl Alınır?
İş Kanunu kapsamında çalışanlara bazı durumlara özel izin hakları tanınmıştır. Bu izin haklarından biri de evlilik iznidir. Düğün izni olarak da bilinen bu uygulama ile ilgili işverenlerin de çalışanların da bazı sorumlulukları vardır. Hem iş sözleşmesine hem de İş Kanunu’na bağlı olarak ilerletilen evlilik izni süreci hakkındaki “Düğün izni nedir, evlilik izni nasıl alınır, 2024 yılında evlilik izni kaç gün?” gibi soruları sizin için cevapladık.
“İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.”
Farklı konulardaki mazeret izinleri ile bir arada kanuna eklenmiş olan düğün izninin 3 gün ve ücretli izin olması gerektiği de bu maddede açıkça belirtilmiştir.
Bu aşamada iş sözleşmesi, İş Kanunu tarafından verilen hakların iyileştirilmesi noktasında geçerli olur. Örneğin yasal olarak 3 gün olan düğün izni, iş sözleşmesinde 1 gün olarak belirtilemez, belirtilse bile geçerli olmaz. Fakat söz konusu süre 5 gün olarak belirtilmişse çalışana işveren tarafından 5 gün evlilik izni verilir.
Evlilik izni almak için karmaşık işlemlere gerek yoktur, oldukça basit bir süreçtir. Yasal koşulları taşıyan, zamanında izin talep eden ve dilekçesini yazan her çalışan evlilik iznini rahatça alabilir. Şimdi; düğün izninin koşullarına, talep süresine ve düğün izni dilekçe örneğine göz atalım.
Buna göre dilekçenin başlığına, iş yerinin ve ilgili departmanın adı yazılarak dilekçenin kime hitaben olduğu belirtilmelidir. Ardından “XX tarihinde evlenecek olmam (veya düğünümün, nikahımın olması) nedeniyle XX - XX tarihleri arasında X gün izin talep ediyorum.” gibi bir açıklama dilekçeye eklenebilir. Son olarak çalışan tarafından ad, soyad, adres, telefon gibi bilgiler eklenip imzalanarak ilgili departmana verilebilir.
Her çalışan, evliliği sebep göstererek işten ayrılabilir. Fakat böyle bir durumda erkek çalışanlar kıdem tazminatı hakkını kaybederken kadınlar için bu hak devam eder. Yani bir kadın, evlilik sebebiyle işten çıkarsa kıdem tazminatını da alır. Bir erkek için ise böyle bir hak yoktur.
Siz de çalışan memnuniyetini artırmak ve daha iyi performans göstermelerini sağlamak için çalışanlarınıza evlilik hediyesi verebilirsiniz. Ayrıca çalışanlarınıza evlilik hediyesi vererek vergi avantajına da sahip olabilirsiniz. Bu avantaj için yapmanız gereken TokenFlex Hediye kullanıcısı olmak.
Çalışanlarınıza nakit olarak vereceğiniz hediyeleri bordroda belirtmeniz gerekir. Bu da size ekstra vergi ve prim maliyeti çıkarır. Fakat TokenFlex Hediye Kartı ile vergi ve prim muafiyetlerinden faydalanabilirsiniz. TokenFlex Hediye ile düğün hediyesi verdiğinizde elde edeceğiniz maliyet tasarrufunu “TokenFlex Hediye Kartı Örnek Avantaj Tablosu” üzerinden hesaplayabilir, bu avantajlardan faydalanabilmek için hemen TokenFlex’e başvurabilirsiniz.
Evlilik İzni Nedir?
Evlilik izni, çalışanların evlenmesi durumunda kullanabilecekleri bir ücretli izin türüdür. İş Kanunu kapsamına alınmış bir uygulama olduğu için çalışanların yasal hakkıdır. Bu doğrultuda işverenlerin de bu izni kullandırma yükümlülükleri bulunur. Yani evlenen bir çalışanın nikah, düğün, balayı gibi dönemler için evlilik izni kullanma hakkı bulunurken işverenler tarafından bu izin iptal edilemez.Evlilik İzni Kaç Gündür?
Yasal olarak evlilik izni süresi 3 gündür. Bu süre kanun kapsamında belirlenen minimum süredir. Yani çalışanlar en az 3 gün olacak şekilde düğün izni kullanabilir. Bu sürenin uzatılması ise işverenin inisiyatifindedir. Evlilik iznini daha uzun sürelerle kullandırmak isteyen işverenler, ilgili süreyi iş sözleşmesinde belirtmelidir.Evlilik İzni İş Kanunu’nda Nasıl Düzenlenmiştir?
Evlilik izni, 4857 sayılı İş Kanunu’nun ek maddeleri ile düzenlenerek mazeret izni kapsamına alınmıştır. Söz konusu madde şöyledir:“İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.”
Farklı konulardaki mazeret izinleri ile bir arada kanuna eklenmiş olan düğün izninin 3 gün ve ücretli izin olması gerektiği de bu maddede açıkça belirtilmiştir.
Evlilik İzni İçin İş Sözleşmesinde Belirtilen Süreler Geçerli midir?
Çalışan ve işveren arasındaki her konu için önce İş Kanunu, sonra iş sözleşmesi hükümleri geçerlidir. Buna göre iş sözleşmesine, İş Kanunu’na aykırı bir madde konulamaz. Dolayısıyla bir işveren evlilik izni verirken öncelikle İş Kanunu kapsamındaki ilgili hükümlere uymak durumundadır.Bu aşamada iş sözleşmesi, İş Kanunu tarafından verilen hakların iyileştirilmesi noktasında geçerli olur. Örneğin yasal olarak 3 gün olan düğün izni, iş sözleşmesinde 1 gün olarak belirtilemez, belirtilse bile geçerli olmaz. Fakat söz konusu süre 5 gün olarak belirtilmişse çalışana işveren tarafından 5 gün evlilik izni verilir.
Evlilik İzni Nasıl Alınır?
Evlilik izni almak için karmaşık işlemlere gerek yoktur, oldukça basit bir süreçtir. Yasal koşulları taşıyan, zamanında izin talep eden ve dilekçesini yazan her çalışan evlilik iznini rahatça alabilir. Şimdi; düğün izninin koşullarına, talep süresine ve düğün izni dilekçe örneğine göz atalım.
Evlilik İzninin Koşulları Nelerdir?
Evlilik izninin başlıca koşulu, elbette çalışanın evleniyor olmasıdır. Evlilik durumu ise düğün davetiyesi gibi basit bir belgeyle dahi gösterilebilir. Bu noktada bir cinsiyet ayrımı yoktur ve evlenen çalışanın kadın veya erkek olması fark etmeksizin izin talep edilebilir. Fakat evlenecek çift aynı iş yerinde çalışıyorsa evlilik izinleri arka arkaya birleştirilerek uzatılamaz. Bu tip bir uygulama sadece işverenin kararına bağlıdır.Evlilik İzni Ne Zaman Alınır?
Evlilik izninin ne zaman alınması gerektiği ile ilgili bir süre sınırlaması İş Kanunu’nda belirtilmemiştir. Yani kanuna göre çalışanlar; düğünden bir süre önce, düğün zamanı veya düğünden bir süre sonra izin talep edebilir. Eğer iş sözleşmesinde bu konu ile ilgili bir madde varsa evlilik izni de buna göre verilir. Bunun dışında çalışanlar, evlilik iznini hafta sonu tatili veya resmi tatillere ekleyerek daha uzun bir tatil imkânı yaratabilirler.Evlilik İzni Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Evlilik izni dilekçesi her zaman gerekli olan bir belge değildir. Bazı iş yerlerinde dilekçe talep edilmez ve sözlü bir şekilde izin talep etmek yeterlidir. Dilekçe talep edildiğinde ise klasik dilekçe kurallarına uyarak yazılabilir.Buna göre dilekçenin başlığına, iş yerinin ve ilgili departmanın adı yazılarak dilekçenin kime hitaben olduğu belirtilmelidir. Ardından “XX tarihinde evlenecek olmam (veya düğünümün, nikahımın olması) nedeniyle XX - XX tarihleri arasında X gün izin talep ediyorum.” gibi bir açıklama dilekçeye eklenebilir. Son olarak çalışan tarafından ad, soyad, adres, telefon gibi bilgiler eklenip imzalanarak ilgili departmana verilebilir.
Evlilik İzni İçin 1 Yıl Çalışmak Şart mı?
Ücretli izinler için 1 yıl çalışma şartı sadece yıllık izin için geçerli olup evlilik izni için böyle bir uygulama yoktur. Mazeret izinleri için herhangi bir çalışma süresi sınırı bulunmaz. Buna göre aynı iş yerinde 3 aydır çalışan biri de evlilik izni alabilir.Evlilik İzni Yıllık İzne Dahil midir?
Evlilik izni, yıllık izin hakkından bağımsız bir şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca mazeret izinleri, yıllık izin süresini etkilemez. Buna göre evlilik izninin yıllık izne dahil olmadığını söyleyebiliriz. Buna ek olarak işveren ve çalışanın kendi aralarında anlaşması halinde yıllık izin ve evlilik izni birleştirilerek daha uzun bir izin süresi oluşturmak mümkündür.Evlilik İzni Resmi Tatillere Denk Gelirse Ne Olur?
Evlilik izninin resmi tatillere denk gelmesi durumunda da bu izin kullanılmış sayılır. Örneğin 9 günlük bir bayram tatilinin sınırları içerisinde 3 günlük evlilik izni almak, tatili 12 güne çıkarmaz.İşveren Düğün İzni Kullandırmazsa Ne Olur?
İşverenin evlilik izni kullandırmaması yasalara aykırı bir durumdur. Dolayısıyla böyle bir durum söz konusu olduğunda çalışanın hukuki bir süreç başlatma hakkı vardır. İşveren, çalışanın yasal hakkı olan düğün iznini kullandırmadığında çalışanın “haklı fesih” hakkı bulunur. Haklı fesih, çalışanın istifa etmesini ve kıdem tazminatı almasını kapsayan bir süreçtir.Evlenen İşçi İşten Çıkarılabilir mi?
İşverenler, bir çalışanın işten çıkarılma sebebini evlilik olarak gösterdiğinde kıdem tazminatını da ödemek zorunda kalır. Yani evlilik, haklı bir işten çıkarılma sebebi olamaz. Böyle bir durumda çalışan işe iade davası da açabilir.Evlenen İşçi İşten Çıkabilir mi?
https://www.istockphoto.com/tr/foto%C4%9Fraf/mature-couple-meeting-financial-advisor-for-investment-gm1413761479-462720795Her çalışan, evliliği sebep göstererek işten ayrılabilir. Fakat böyle bir durumda erkek çalışanlar kıdem tazminatı hakkını kaybederken kadınlar için bu hak devam eder. Yani bir kadın, evlilik sebebiyle işten çıkarsa kıdem tazminatını da alır. Bir erkek için ise böyle bir hak yoktur.
Evlilik İzni Ücretli midir, Evlilik İzni Sırasında Çalışanın Maaşı Kesilir mi?
Düğün izni, ücretli izinler kategorisinde yer alır. Ücretli izin ise izin süresi boyunca maaş ödemesinin devam edeceği anlamına gelir. Buna göre evlilik izni sırasında çalışanın maaşı kesilmez. Düğün izni kullanılan sürelere denk gelen ücretlerle ilgili maaşta bir kesinti yapılması söz konusu değildir.Evlilik İzni Sırasında Çalışanın Sosyal Güvencesi Devam Eder mi?
Evlilik izni sürecinde maaş kesilmediği gibi sosyal güvence de devam eder. Çünkü bu süreçte de kişi aynı iş yerinin çalışanıdır. Dolayısıyla düğün iznine çıkan bir çalışanın sigortası işveren tarafından yatırılmaya devam eder.Çalışana Evlilik Hediyesi Vermek Zorunlu mu?
İşverenlerin evlenen çalışanlara karşı tek sorumluluğu, yasal hak olan evlilik iznini vermek ve bu konudaki düzenlemelere uymaktır. İş Kanunu kapsamında, evlenen bir çalışana ek ödeme yapmak veya hediye vermek gibi bir uygulama yoktur. Fakat çalışan mutluluğu ve destek amacıyla birçok iş yerinde evlilik hediyesi uygulaması mevcuttur.Çalışana Evlilik Hediyesi Vermenin Faydaları
Evlenen çalışanlara hediye vermek, çalışan mutluluğu açısından oldukça önemlidir. Bir çalışana işveren tarafından evlilik hediyesi verildiğinde söz konusu çalışanın iş yerine bağlılığı önemli ölçüde artar. Buna ek olarak iş motivasyonu yükselir ve bu durum da performansına yansır.Siz de çalışan memnuniyetini artırmak ve daha iyi performans göstermelerini sağlamak için çalışanlarınıza evlilik hediyesi verebilirsiniz. Ayrıca çalışanlarınıza evlilik hediyesi vererek vergi avantajına da sahip olabilirsiniz. Bu avantaj için yapmanız gereken TokenFlex Hediye kullanıcısı olmak.
Çalışanlarınıza nakit olarak vereceğiniz hediyeleri bordroda belirtmeniz gerekir. Bu da size ekstra vergi ve prim maliyeti çıkarır. Fakat TokenFlex Hediye Kartı ile vergi ve prim muafiyetlerinden faydalanabilirsiniz. TokenFlex Hediye ile düğün hediyesi verdiğinizde elde edeceğiniz maliyet tasarrufunu “TokenFlex Hediye Kartı Örnek Avantaj Tablosu” üzerinden hesaplayabilir, bu avantajlardan faydalanabilmek için hemen TokenFlex’e başvurabilirsiniz.