Genç Girişimci Desteği Nedir? Şartları Nelerdir?
Sermaye, kuruluş giderleri, vergiler ve diğer ödemeler dolayısıyla girişimciliğin başlangıç süreci biraz masraflıdır. Fakat genç girişimci desteği sayesinde bu masrafların yükünü hafifletmek mümkündür. Gençlerin ticarete atılmasının önünü açmak amacıyla yürürülüğe giren genç girişimci desteği ile devlet, gençlerin bazı masraf kalemlerini ortadan kaldırıyor. Peki, genç girişimci devlet desteği nedir ve girişimcilere hangi konuda destek sunulur?
Genç Girişimci Desteği Nedir?
Genç girişimci desteği, devletin belirli bir yaş aralığındaki girişimcilerin giderlerini hafifletmek amacıyla sunulan maddi destekleri içeren bir uygulamadır. Son yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle günümüzdeki haline gelen genç girişimci desteği, devletin genç statüsünde kabul ettiği 18 - 29 yaş arasındaki girişimcilere bazı ödemelerde kolaylık sağlanmasını kapsıyor. Genç girişimcilere sunulan devlet desteği, vergi muafiyeti ve SGK ödemelerini içeriyor.
Genç Girişimci Bağ-Kur Desteği Nedir?
Genç girişimci Bağ-Kur desteği, günümüzde 4/B olarak adlandırılan sigorta kolunun prim ödemeleriyle alakalı bir destek. Gençler, iş kurdukları zaman 1 yıl boyunca 4/B SGK primi yani Bağ-Kur ödemiyorlar. Söz konusu tutar, Hazine tarafından karşılanıyor.
Genç Girişimci Bağ-Kur Desteği Şartları Nelerdir?
Genç girişimcilere sunulan Bağ-Kur desteği için genel şartlara ek olarak ilk kez 4/B’li olma şartı vardır. Yani daha önce iş kurup Bağ-Kur ödemiş olan gençler, genel şartları taşıyor olsalar bile Bağ-Kur desteği alamazlar.
Genç Girişimci Bağ-Kur Desteği İçin Nereye Başvurulur?
Genç girişimci 4/B desteği için öncelikle bağlı olunan vergi dairesine veya Dijital Vergi Dairesi’ne başvuru yapılır. Buradan alınacak belge SGK Müdürlüğüne teslim edilir ve gerekli incelemeler yapıldıktan sonra Bağ-Kur muafiyeti başlar.
Genç Girişimci Bağ-Kur Desteği Ne Kadar Süreyle Verilir?
Genç girişimciler için Bağ-Kur desteğinin süresi 1 yıldır. 1 yıllık süreyi kapsayan tarihlerde, ilgili tarihler için geçerli olan prim tutarları genç girişimcilerden tahsil edilmez. Sürenin tamamlanmasının ardından 4/B prim ödemeleri başlar.
Genç Girişimci Vergi Muafiyeti Nedir?
Genç girişimci vergi muafiyeti, genç statüsünde kabul edilen girişimcilerden belirli bir süre boyunca vergi alınmaması uygulamasıdır. Gelir Vergisi Kanunu’nda “Genç girişimcilerde kazanç istisnası” başlığı ile düzenlenen bu uygulama, genç girişimcilerin gelir vergisinden muaf olması desteğini içerir.
Genç Girişimci Vergi Muafiyeti Kaç Yıl Sürer?
Genç girişimcilere sunulan vergi muafiyeti desteği 3 yıl için geçerlidir. İlk kez gelir vergisi mükellefi olan genç girişimciler, işe başladıkları tarihten itibaren 3 yıl boyunca Gelir Vergisi Kanunu kapsamında belirlenen yıllık gelir limitine kadar olan kazançları için gelir vergisi ödemezler.
Genç Girişimciler İçin Gelir Vergisi Muafiyeti Ne Kadardır?
Genç girişimciler için gelir vergisi istisnası, Gelir Vergisi Kanunu’nun 103. maddesinde yazılı tarifenin ikinci diliminde yer alan tutar kadardır. Söz konusu gelir vergisi dilimleri her yıl güncellendiği için vergi muafiyeti tutarı da her yıl değişir. Uygulama kapsamında her yıl ikinci dilimde belirtilen tutara kadar olan kazançlar vergilendirilmez.
Genç Girişimciler KDV Öder mi?
Genç girişimci desteği olarak sunulan vergi muafiyeti sadece gelir vergisi özelinde olduğu için genç girişimcilerin KDV ödemesi gerekir. Gençler, gerekli dönemlerde KDV beyannameleri vermekle ve zamanı geldiğinde bu vergiyi ödemekle yükümlüdür. Ayrıca damga vergisi ile personel çalıştırılması durumunda personele ait gelir ve damga vergilerinin de ödenmesi gerekir.
Genç Girişimci Desteği Şartları Nelerdir?
Genç girişimci desteğinden faydalanmak için gerekenler şu şekildedir:
- Şahıs şirketi veya adi ortaklık kurmak
- İşe başlama bildirimini yasal süre içerisinde yapmak
- 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olmak
- Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20. maddesinde belirtilen şartları taşımak
- Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 81. maddesinin (k) bendi kapsamına girmek
- 01/06/2018 tarihinden sonra ilk kez 4/B’li (Bağ-Kur’lu) olmak
- İlk defa gelir vergisi mükellefiyeti kapsamına girmek
- İşi bizzat yapmak veya işin sevk ve idaresinde (personel çalıştırarak) bulunmak
- Ortaklığın söz konusu olması durumunda tüm paydaşların genel şartları taşıyan kişilerden oluştuğu bir ortaklığa sahip olmak
Genç Girişimci Desteği Yaş Sınırı Nedir?
Genç girişimci desteği için üst yaş sınırı 29’dur. Girişimci, 29. yaşını doldurması halinde genç statüsünden çıkmış olur. Alt yaş sınırı ise yasal yetkinlik yaşı olan 18’dir. Gelir vergisi ve Bağ-Kur muafiyetleri sadece 18 - 29 yaş aralığındaki girişimciler için geçerlidir.
Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanamaz?
Genel şartlardan herhangi birini taşımayan kişiler, genç girişimci desteğinden yararlanamazlar. Örneğin 29 yaşından büyükler, daha önce iş kurarak 4/B kapsamına girmiş olanlar, genel şartları taşımayan kişiler ile ortaklık kuranlar bu destekten yararlanamayacak girişimcilerdir. Bunlara ek olarak genç girişimci desteği aldıktan sonra başka bir işe girenler ve başka bir şirkete sonradan ortak olanların destek hakkı da ortadan kalkar.
Genç Girişimci Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Genç girişimci desteği başvurusu, bağlı olunan vergi dairesi ve SGK Müdürlüğü aracılığıyla yapılır. Öncelikle vergi dairelerinde bulunan veya Dijital Vergi Dairesi üzerinden temin edilebilecek başvuru dilekçesi doldurulur. Bu dilekçe vergi dairesine teslim edilir ve karşılığında “Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası Belgesi” alınır.
Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası Belgesi, girişimciye 3 yıllık gelir vergisi muafiyeti sağlar. Bu belge ile SGK Müdürlüğüne başvurulmasının ardından da 1 yıllık Bağ-Kur desteği başlatılır.
Genç Girişimci Desteği Hangi Sektörlere Verilir?
Genç girişimci desteğinde sektör sınırlaması yoktur, fakat gelirin şahıs veya adi ortaklık statüsünde bir şirket ile ticari, zirai veya mesleki faaliyet kapsamında elde edilmesi gerekir. Bunların dışında kalan menkul, gayrimenkul ve benzeri gelirler destek kapsamına alınmaz.
Genç Girişimci Desteği Alanlar Personel Çalıştırabilir mi?
Genç girişimci desteği alanların çırak, kalfa veya yardımcı işçi olabilecek şekilde personel çalıştırması mümkündür. İlgili kanunda “kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi” şartı yer alır. Bu şarttan dolayı genç girişimciler, kendi idarelerinde olmak kaydıyla personel çalıştırabilirler.
Genç Girişimciler Başka Bir İş Yerinde Çalışabilir mi?
Destek alan genç girişimcilerin başka bir iş yerinde maaşlı çalışması mümkündür. Bir yerde sigortalı çalışmak, genç girişimci desteği almaya engel değildir. Fakat bu durumda SGK primleri işveren tarafından ödeneceği için Bağ-Kur desteği sağlanmaz, sadece gelir vergisi istisnasından faydalanılabilir.
Buna ek olarak işe girilen kurum ile yapılacak olan iş sözleşmesinde, kişinin başka bir iş yapmayacağıyla ilgili bir maddenin de olmaması gerekir.
Genç Girişimci Desteği Kira Desteği Sağlar mı?
Devlet teşviki olarak sunulan genç girişimci desteğinde kira yardımı yoktur. Destek paketi sadece gelir vergisi ve 4/B SGK primlerini kapsar. Kira desteği için özel destek kuruluşlarına ve yatırımcılara başvuru yapılabilir.
Yabancı Kişiler Genç Girişimci Desteğinden Yararlanabilir mi?
Genç girişimci devlet desteğinden faydalanmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma zorunluluğu bulunmaz. Bu nedenle yabancı kişiler de bu teşvikten yararlanabilir. Aranan şart vatandaşlık değil, Türkiye sınırları içerisinde ikamet ediyor olmaktır. Genel şartları taşıyan tüm genç girişimciler, uyruğuna bakılmaksızın bu destekten faydalanabilir.
Genç Girişimci Hibe Desteği Nasıl Alınır?
Genç girişimcilere sunulan bu devlet teşviki kapsamında girişimciler, SGK primlerinden ve gelir vergisinden muaf tutulur. Girişimcilere ek bir ödeme yapılmaz, fakat yapmaları gereken bazı ödemeler ortadan kalkmış olur. Bu da bir çeşit hibe olarak kabul edilebilir, fakat hibe olarak ödenek almak için diğer destek kurumlarına başvurulmalıdır.
Genç Girişimciler KOSGEB Desteklerinden Yararlanabilir mi?
Genç girişimcilerin KOSGEB desteklerinden yararlanmasını engelleyen bir durum yoktur. Devlet desteği alan genç girişimciler, KOSGEB desteği kapsamında hibe ve kredi alabilir. Ayrıca KOSGEB, başvuru yapan girişimcinin genç olması halinde ek ödeme de yapar. Genç girişimciler, devlet desteğinin yanında yine devlete bağlı bir kurum olan KOSGEB ile iş kurma süreçlerini ekonomik açıdan kolaylaştırabilirler.
Genç girişimci olarak bir iş kurmanız halinde yazımızda bahsettiğimiz desteklerden faydalanabilirsiniz. Özellikle gelir vergisi muafiyeti, önemli bir gider kalemini 3 yıl boyunca hafifletmenizi sağlar. 3 yılın ardından gelir vergisi ödemeye başlamanız gerekecektir. Bu durumda mali yükünüzü azaltmak için bazı harcamalarınızı gider olarak gösterebilirsiniz. Konu ile ilgili detaylı bilgiye ise “Gider Göstererek Vergiden Düşebileceğiniz Harcamalar” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.