Günlük Yemek Bedeli Hesaplamasında Değişiklik

Günlük Yemek Bedeli Hesaplamasında Değişiklik Günlük Yemek Bedeli Hesaplamasında Değişiklik

Günlük yemek ücretleri hesaplaması, yapılan yeni bir düzenleme ile değiştirildi. 2 Aralık 2024 tarihli ve 32740 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile asgari ücrete bağlı olan hesaplama formülü kaldırıldı. Ayrıca yeni düzenleme hem nakit hem de yemek kartı olarak verilen tüm yemek desteklerini kapsıyor. Peki, bu düzenleme sonrası yemek bedeli hesaplamasında nasıl değişiklikler olacak?

Günlük Yemek Bedeli Hesaplamasında Asgari Ücret Formülü Kaldırıldı

Yeni düzenleme ile birlikte, çalışanlara yemek parası veya yemek kartı desteği sunan işverenlerin faydalanabileceği SGK istisnası hesaplamasındaki %23,65 oranı değişti. Mevcut uygulamada günlük brüt asgari ücretin %23,65’ine kadar olan kısmı, SGK priminden muaf tutuluyordu. Yeni uygulamada asgari ücret ve oran detayı kaldırıldı. Bunun yerine ilgili yönetmeliğe “fiilen çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin Kurum Yönetim Kurulunca belirlenen  tutarının fiilen çalışılan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunulacak tutarını aşmayan kısmı” detayı eklendi. 

Bu düzenlemeye göre prime esas kazanç olarak kabul edilmeyecek olan yemek bedeli tutarı, SGK tarafından belirlenecek tutar üzerinden hesaplanacak. İşverenler, ödedikleri yemek bedelinin, SGK tarafından belirlenen tutarı aşmayan kısmı için SGK primlerinden muaf tutulacak. 

Yemek Bedeli Hesaplama Değişikliği Kimleri İlgilendiriyor?

Yemek bedeli hesaplamasıyla ilgili yapılan değişiklik, hem işverenleri hem de çalışanları ilgilendiriyor. 

Değiştirilen maddenin yeni halinde yer alan “İş yerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda, sigortalıya yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlerin nakit olarak ya da yemek hizmetinin alınması dışında kullanılabilecek yemek kartı/çeki/kuponu gibi araçlarla sağlanması halinde” şeklindeki detaya göre, çalışanlarına yemek desteğini nakit veya yemek kartı ile veren tüm işverenler için yeni hesaplama yöntemi kullanılacak. 

Düzenleme, işverenlere, günlük yemek bedeli belirleme konusunda daha esnek bir ortam yaratacağı için bu durum çalışanlara da olumlu olarak yansıyacak. Muafiyet sınırları içerisinde kalmak isteyen işverenler, yemek bedelinin sadece bir kısmının istisnaya dahil olmasından dolayı sınırlı tutarda bir yemek desteği sunmak zorunda kalabiliyorlardı. Yeni düzenleme ile, SGK tarafından belirlenecek tutara kadar olan kısmın tamamı primlerden istisna tutulacak. Bu da çalışanların yemek desteğinin iyileştirilmesi adına bir fırsat yaratabilecek. 

Yeni Yemek Bedeli Düzenlemesi Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Yemek bedeli SGK istisnası hesaplaması ile ilgili düzenleme, 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te “Bu Yönetmelik yayımı tarihini izleyen ayın başında yürürlüğe girer.” bilgisi yer alıyor. Düzenlemenin aralık ayında yayımlanmasından dolayı yürürlüğe girme tarihi de ocak ayının başı oluyor. 

Yeni Düzenlemede Yemek Bedeli SGK İstisnası Hesaplaması Nasıl Yapılacak?

Yeni düzenleme yürürlüğe girdikten sonra, yemek parası ve yemek kartlarına dair SGK muafiyetleri, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen tutar üzerinden hesaplanacak. SGK bünyesindeki kurum yönetimi, istisna için bir günlük tutar belirleyecek. İstisna tutarı ise belirlenen bu günlük tutarın, işçinin fiilen çalıştığı gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak. 

Yemek bedeli SGK istisnası hesaplama formülü ise her bir çalışan için şu şekilde olacak:

  • SGK Günlük İstisna Tutarı x Aylık Çalışma Günü Sayısı = Aylık SGK İstisnası Tutarı

Yeni Düzenlemede Yemek Bedeli Vergi Muafiyeti ve SGK İstisnası Nasıl Uygulanacak?

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ile ilgili yeni düzenleme, işverenlerin yemek desteği tutarı belirleme özgürlüğünü ortadan kaldırmıyor. İşverenler, yine istedikleri tutarda yemek ücreti verebilecek veya yemek kartı bakiyesi tanımlayabilecek. Fakat muafiyet tutarı, yine yetkili kurumlarca belirlenen sınırlar çerçevesinde olacak.

Yemek desteği vergi muafiyeti, her yıl belirlenen günlük yemek bedeli tutarı kadar olacak. SGK istisnası tutarı için ise günlük brüt asgari ücretin baz alındığı hesaplama yapılmayacak. Yukarıda da açıkladığımız formül üzerinden yapılacak hesaplama ile bulunan tutar prime esas kazanç olarak kabul edilmeyecek ve işverenler, bu tutar için SGK primi ödemeyecek.

Çalışanlarınıza yemek desteği sunarken hesaplama detaylarıyla zaman kaybetmek istemiyorsanız “TokenFlex Yemek Kartı Örnek Avantaj Tablosu”nu inceleyebilir, TokenFlex kullanarak elde edeceğiniz vergi ve SGK muafiyeti kazançlarınızı kolayca hesaplayabilirsiniz. Tamamen dijital bir yemek kartı olan TokenFlex’in online bakiye yükleme, kart beklemeden kullanmaya başlama ve operasyonel süreç kolaylığı gibi avantajlardan faydalanmak için hemen TokenFlex’e başvurun.

TokenFlex Uzman Yazarları

Yazar Avatarı

TokenFlex, Türkiye'nin ilk tamamen dijital yemek kartı olarak 2022 yılında Koç Holding iştiraki Token Finansal Teknolojiler tarafından geliştirilmiştir. TokenFlex uzman yazarları, işletme sahipleri, girişimciler, insan kaynakları yöneticileri ve her zaman yeniyi yakalamak isteyen bütün kurumsal liderler için uzmanlıklarını kullanarak en doğru ve en güncel bilgileri derler. Gıda sektörü, vergi mevzuatı, işletme yönetimi, insan kaynakları, finansal yönetim, pazarlama ve çevresel sürdürülebilirlik gibi geniş bir alanı kapsayan konularda güvenilir kaynak analizi yapar ve bu bilgileri sizler için kaleme alır.