İşsizlik Maaşı Ne Kadar? İşsizlik Maaşı Şartları ve Başvuru Koşulları
İşsizlik maaşı veya işsizlik ödeneği, sigortalı çalışan kişilerin işsiz kaldıkları dönemde aldıkları ödenektir. SGK ve İŞKUR tarafından yürütülen işsizlik maaşı uygulaması için çalışan kişilerden, sigortalı oldukları dönem boyunca işsizlik sigortası primi alınır. Alınan bu primler ile oluşturulan fon ise işsiz kalan kişiler için bir güvence olarak kullanılır. Peki, 2025’te işsizlik maaşı kaç TL olarak ödenir ve işsizlik maaşı almak için ne yapmak gerekir?
2025 İşsizlik Maaşı Ne Kadar?
İşsizlik maaşı 2025 yılında, son dört aylık günlük brüt maaş ortalamasının %40’ı olarak asgari ücretin %80’ini geçmeyecek şekilde hesaplanır. İşsizlik dönemi başlamadan önceki dört ay alınan maaşlardaki prime esas kazançların günlük brüt tutar ortalamaları dikkate alınır. Bu ortalamanın %40’ı, işsizlik ödeneğinin günlük tutarını oluşturur. Son dört ayda maaşında hiç değişiklik olmamış kişiler, son aldıkları maaşın %40’ını (asgari ücretin %80’ini geçmeyecek şekilde) işsizlik maaşı olarak düşünebilirler.
En Düşük İşsizlik Maaşı Ne Kadardır?
En düşük işsizlik maaşı, brüt asgari ücretin %40’ı kadardır. İşsizlik ödeneği için ayrıca bir alt sınır belirlenmemiş olup ülkemizde sigortalı çalışanlara ödenebilecek en düşük maaş asgari ücret olduğu için en düşük işsizlik maaşı da buna göre hesaplanır. Brüt asgari ücret 26.005,50 TL olduğu için damga vergisi kesintisi sonrası en düşük işsizlik maaşı 2025 yılında 10.323,24 TL olarak hesaplanır.
İşsizlik Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?
İşsizlik maaşı hesaplaması yapmak için son dört aylık günlük brüt ücretin %40’ı alınır ve bu tutar, bir aylık süre ile çarpılır. Elde edilen tutardan sadece 0,00759 oranında damga vergisi kesintisi yapılır, kalan tutar ise işsizlik maaşı olarak ödenir. Örnek olarak son dört ay 35.000 TL brüt maaş ile çalışan bir kişiyi ele alarak hesaplama yapabiliriz.
İşsizlik maaşı örnek hesaplama (2025):
35.000 x 0,40 = 14.000 (brüt işsizlik maaşı)
14.000 x 0,00759 = 106,26 (damga vergisi kesintisi)
14.000 - 106,26 = 13.893,74 (net işsizlik maaşı)
Bu hesaplamaya göre işsizlik dönemi öncesi son dört ay 35.000 TL brüt maaş alan birinin işsizlik maaşı, damga vergisi kesintisinden sonra net 13.893,74 TL olur.
Örneğimizdeki kişinin brüt maaşı 60.000 TL olsaydı hesaplanan işsizlik maaşı 23.817,84 TL olurdu. Fakat işsizlik maaşında üst sınır asgari ücretin %80’i yani 2025 için 20.646,49 TL olduğundan ödenecek aylık tutar da 23.817,84 TL değil, 20.646,49 TL olurdu.
Asgari Ücretle Çalışanlar İçin İşsizlik Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?
Asgari ücretle çalışanlar için işsizlik maaşı hesabında, brüt asgari ücret olan ve prime esas kazanç olarak kabul edilen 26.005,50 TL’lik tutar dikkate alınır. Bu tutarın %40’ından damga vergisi kesintisi yapılarak işsizlik maaşı bulunur. Örnek hesaplama ise şu şekildedir:
- 26.005,5 x 0,40 = 10.402,2 (brüt işsizlik maaşı)
- 10.402,2 x 0,00759 = 78,96 (damga vergisi kesintisi)
- 10.402,2 - 78,96 = 10.323,24 (net işsizlik maaşı)
Bu hesaplamaya göre asgari ücret işsizlik maaşı 2025 yılı için 10.323,24 TL’dir.
İşsizlik Maaşı Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır?
İşsizlik maaşı damga vergisi oranı %0,759’dur. Damga vergisi kesintisi ise prime esas kazanç tutarına göre değil, bu tutarın işsizlik maaşına denk gelen %40’lık kısmına göre hesaplanır. Buna göre son dört aylık günlük brüt maaş tutarı ortalamasının %40’ı alındıktan sonra bulunan tutar 0,00759 ile çarpıldığında işsizlik maaşı damga vergisi bulunur.
600 Gün Çalıştıktan Sonra İşsizlik Maaşı Ne Kadar Olur?
600 günlük bir çalışma dönemi sonrasında da işsizlik maaşı aynı şekilde hesaplanır. Çalışma süresi işsizlik maaşı tutarını etkilemez. Bu süre, işsizlik maaşının ödeneceği süre tespit edilirken dikkate alınır.
İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir?
İşsizlik maaşı almanın başlıca şartı, bir kusur bulunmaksızın işten çıkarılmaktır. Kendi isteğiyle işten çıkanlar veya işten çıkarılmaya sebebiyet verecek kusur işleyenler, işsizlik ödeneğinden yararlanamaz. İŞKUR tarafından belirlenen işsizlik maaşı alma koşulları şu şekildedir:
- Kişinin kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalması
- İşsizlik öncesindeki son 120 gün hizmet akdine tabi olması
- İşsizlik öncesindeki son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması
- İşten çıkarıldıktan sonraki 30 gün içinde bir İŞKUR şubesine şahsen veya online başvuru yapmış olması
İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşsizlik maaşı başvurusu yapmak için en yakın İŞKUR şubesine gidilebilir veya internet üzerinden başvuru yapılabilir. Online başvuru için ise İŞKUR E-Şube’deki “İşsizlik Ödeneği” ekranı veya e-devlet üzerindeki “İşsizlik Ödeneği/İş Kaybı Tazminatı Başvurusu” sayfası kullanılabilir. Şahsen başvuruların doğrudan kişi tarafından T.C. kimlik kartı ile yapılması gerekir. İnternet üzerindeki başvurular ise İŞKUR kullanıcı hesabı veya e-devlet şifresi ile yapılır.
İşsizlik Maaşı Kaç Ay Süreyle Alınır?
İşsizlik maaşı; 6 ay, 8 ay veya 10 ay boyunca alınabilir. Ödeneğin süresi, işsizlik öncesi çalışma süresine bağlı olarak değişir. Buna göre işsizlik maaşının kaç ay süre ile alınacağını şu şekilde gösterebiliriz:
İşsizlik Ödeneği Süreleri (2025) | |
---|---|
İşsizlik Öncesi Sigortalı Çalışma Süresi | İşsizlik Maaşı Alınacak Süre |
600 gün | 180 gün (6 ay) |
900 gün | 240 gün (8 ay) |
1080 gün | 300 gün (10 ay) |
İşsizlik Maaşı Alma Süresi Neye Göre Belirlenir?
İşsizlik maaşı alma süresi, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu esaslarına göre belirlenir. Kanuna göre işsizlik ödeneği verilecek süre için kişinin iş akdi feshedilmeden önceki sigortalı çalışma süresine bakılır. Buna göre de yukarıda belirtildiği gibi üç farklı süre ile maaş ödemesi yapılır.
İşsizlik Maaşı Ne Zaman Yatar?
İşsizlik maaşı her ayın 5’inde aylık olarak ödenir. İŞKUR tarafından ilan edilen bu tarihin hafta sonu veya resmi tatillere denk gelmesi durumunda ödeneğin önceki veya sonraki günlerde verilmesi de söz konusudur. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu tarihi değiştirme yetkisi vardır.
İşsizlik Maaşı Nereye Yatar?
İşsizlik maaşı, başvuru sırasında İŞKUR’a bildirilen IBAN doğrultusunda kişinin banka hesabına yatırılır. IBAN bildirmeyen ve eksik veya hatalı banka bilgisi veren kişilerin işsizlik ödeneği ise PTT aracılığıyla ödenir. Bu durumda maaş, kimlik kartı ile PTT’den çekilebilir.
Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?
İşsizlik maaşı, kendi isteği dışında gelişen durumlar sonucu işsiz kalan kişilere ödenir. Bununla birlikte bu kişilerin, iş akdi feshinden önceki son 120 günde işsizlik sigortası primi ödemiş olması da gerekir. Söz konusu prim, sigortalı çalışanların maaşından kesildiği için işverenler tarafından çalışan adına ilgili kuruma ödenir. Dolayısıyla sigortalı çalışmama durumunda birçok hakla birlikte işsizlik maaşı hakkı da kaybolur.
Askerlik Sonrası İşsizlik Maaşı Alınabilir mi?
Askerlik zorunlu bir görev olduğu için kişinin isteği dışında gelişen bir durum olarak kabul edilir. Askere gitme dönemi gelen kişiler işe devam edemeyeceği iş akdi feshedilir ve bu durum çalışan kişinin inisiyatifinde olmadığı için askerlik sonrası işsizlik maaşı almak mümkündür.
6 Ay Çalıştıktan Sonra İşsizlik Maaşı Alınabilir mi?
Bir iş yerinde 6 ay çalıştıktan sonra işsiz kalan kişilerin, diğer şartları karşılaması halinde işsizlik ödeneği almaları mümkündür. İşsizlik maaşı almak için iş çıkışından önceki son 120 günün eksiksiz olması kaydıyla son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olmalıdır. Buna göre son 3 yıllık prim gününün en az 600 olması halinde 120 gün yani 4 aylık bir çalışma, işsizlik sigortası için yeterlidir.
İşsizlik Maaşı Almak İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
İşsizlik maaşı için gereken belgeler şu şekildedir:
- T.C. kimlik kartı
- İşten ayrılış bildirgesi belgesi
- İşsizlik ödeneği başvuru formu
- İşsizlik ödeneği başvuru dilekçesi
- Banka hesap numarası (IBAN)
İşsizlik ödeneği için gereken bu belgeler, internet üzerinden yapılan başvurular için gerekli değildir. Online başvurularda form ve dilekçeler dijital olarak doldurulur. İŞKUR şubelerine şahsen yapılan başvurularda ise form ve dilekçeler kurum tarafından verilir.
İşsizlik Maaşı İçin İŞKUR'a Başvuru Süresi Ne Kadardır?
İşsizlik maaşı için başvuru süresi 30 gündür. Bu 30 günlük süre iş akdinin feshedildiği tarih itibarıyla başlar. Söz konusu süre içerisinde bir İŞKUR şubesinden veya online kanallardan başvurunun tamamlanması gerekir.
Mücbir Sebeplerle Geç Başvuru Durumunda İşsizlik Maaşı Alınabilir mi?
İşsizlik ödeneği başvurusu, 30 gün geçtikten sonra da yapılabilir ve maaş ödemesi alınabilir. Fakat böyle bir durumda 30 günlük sürenin bittiği tarih ile başvuru yapılan tarih arasında kalan süre, işsizlik maaşının ödeneceği süreden düşülür. Bu da alınacak toplam ödenek tutarının bir miktarının kesilmesi anlamına gelir. Yani geç başvuru durumunda eksik işsizlik maaşı alınır.
Bir Kere İşsizlik Maaşı Alan Bir Daha Alabilir mi?
İşsizlik ödeneğinin tekrar alınması konusunda herhangi bir yasal engel yoktur ve bir kişi birden fazla kez işsizlik maaşı alabilir. Fakat her yeni başvuruda, işsizlik maaşı alma şartlarının yeniden karşılanabilir hale gelmesi gerekir. Yani işsizlik ödeneği aldıktan sonra yeniden iş bulan ve tekrar işsiz kalan bir kişi başvuru yaptığında, yine son 120 günde hizmet akdine tabi olmasına ve 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmasına bakılır.
İşsizlik Maaşı Yarıda Kesildikten Sonra Tekrar Alınır mı?
İşsizlik maaşı alırken iş bulunması halinde ödenek kesilir, fakat kalan haklar daha sonra kullanılabilir. Örneğin 10 aylık işsizlik ödeneği almaya hak kazanan bir kişi 5. ayda iş bulursa ödenek kesilir. Daha sonra kendi isteği ve kusuru olmaksızın işsiz kalması durumunda kalan 5 aylık ödemeyi, herhangi bir şarta bağlı kalmaksızın almaya devam eder.
Bu noktada önemli bir ayrım daha vardır. İşsizlik maaşı alırken iş bulup çalışmaya başlayan kişi yeniden işsiz kaldığında, işsizlik ödeneği şartlarının tamamını karşılıyorsa ödenek kaldığı yerden devam etmez. Bu durumda yeniden ödenek bağlanır ve işsizlik maaşı tam olarak alınabilir.
Kişinin kendi isteği ve kusuru olmadan işsiz kalması durumunda hesaplanacak olan bir başka ödenek ise kıdem tazminatıdır. Bu konu ile ilgili detaylı bilgiler için “Kıdem Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?,” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.