Stajyer Maaşı Nedir?

.png?width=690&height=375&ext=.png)
Stajyer maaşı, çoğunlukla öğrenciler için uygulanan ve mesleki eğitim sürecinde olan stajyerlere ödenen aylık ücrettir. Meslek liselerinde ve meslek yüksekokullarında öğrenim gören öğrenciler başta olmak üzere teorik eğitimin pratik deneyim gerektirdiği meslekleri yapanlar için stajyerlik programı uygulanır. Bu süreç sadece eğitim değil, bir personel olarak çalışmayı da içerir. Bu nedenle stajyerlere işverenler tarafından maaş ödenir.
Şimdi, konuyla ilgili “Stajyer maaşı kaç TL, stajyer çalışma saatleri nasıl, stajyer maaşı devlet desteği nasıl alınır?” gibi sorulara cevap verelim.
2025 Yılında Stajyer Maaşı Ne Kadar?
Stajyer maaşı 2025 yılı için 3.315,70 TL, 6.631,40 TL ve 11.052,34 TL olmak üzere üç farklı dilimde uygulanır. Farklı stajyer maaşlarının bulunma sebebi, stajyerlik ve öğrencilik seviyesidir. Örneğin örgün öğretim sürecinde stajyer olan bir öğrenci ile mesleki eğitim programında kalfalık seviyesine ulaşmış kişiler için farklı maaşlar ödenir. Ayrıca maaş hesaplamasında iş yerinde çalışan personel sayısı da dikkate alınır.
2025 yılı stajyer maaşı listesi şöyledir:
20’den az çalışanın olduğu iş yerlerinde stajyerlik ücreti: 3.315,70 TL
20 ve üzeri çalışanın olduğu iş yerlerinde stajyerlik ücreti: 6.631,40 TL
Çıraklık ve aday çıraklık ücreti: 6.631,40 TL
Kalfa olan mesleki eğitim merkezi 12. sınıf öğrencisi stajyerlik ücreti: 11.052,34 TL
Bu ücretler, yasal olarak belirlenen minimum tutarlardır. Yani stajyerlere ödenecek maaş en az listedeki seviyede olmalıdır. Bunun dışında işveren ve stajyer arasında yapılan anlaşmaya göre daha yüksek ücret verebilmek mümkündür. Yani işveren olarak stajyerlerinize, personel sayınıza göre 3.315,70 TL veya 6.631,40 TL’den daha yüksek maaş verebilirsiniz; fakat bu tutarların altına düşemezsiniz.
Stajyer Maaşı Üniversite Öğrencileri İçin Ne Kadar?
Üniversite öğrencileri için stajyerlik maaşı 2025 yılında 6.631,40 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutar, 20 ve üzeri personel çalıştıran işverenler tarafından ödenmesi gereken ücrettir. 20’den az personelin olması durumunda öğrencilere minimum 3.315,70 TL maaş ödenir.
Stajyer Maaşı Meslek Lisesi Öğrencileri İçin Ne Kadar?
Meslek lisesi öğrencileri için de stajyer maaşı 6.631,40 TL’dir. Bu noktada yine çalışan sayısı devreye girer. Staj yapılan iş yerinde 20’den az çalışan varsa ücretin alt limiti 3.315,70 TL’ye düşer.
Stajyer Maaşı Nasıl Hesaplanır? (2025)
.png)
Stajyer maaşı, asgari ücret dikkate alınarak hesaplanır. Hesaplama ile ilgili detaylar ise 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında belirlenmiştir. Kanuna göre stajyer maaşları, güncel net asgari ücretin %15’i, %30’u ve %50’sine göre hesaplanır. Yani stajyer maaşı hesaplama formülü, “Net Asgari Ücret x Yüzdelik Dilim” şeklindedir.
Buradaki ayrım, stajyerin seviyesi ve iş yerine göre yapılır. Hesaplama kriterleri ise şöyledir:
- Mesleki ve teknik ortaöğretim öğrencileri için:
- 20 ve üzeri personel çalıştıran iş yerlerinde %30
- 20’den az personel çalıştıran iş yerlerinde %15
- Aday çırak ve çıraklar için: %30
- Kalfalık statüsüne ulaşan mesleki eğitim merkezi 12. sınıf öğrencileri için: %50
Şimdi, bir stajyer maaşı hesaplama örneği ile hesaplamanın nasıl yapılacağının detaylarına bakalım. Meslek lisesinde okuyan bir öğrencinin, 20’den fazla personelin bulunduğu bir iş yerine staj yapmaya başladığını varsayalım. Buna göre hesaplama şöyle olacaktır:
2025 Net Asgari Ücret x %30
22.104,67 x 0,30 = 6.631,40
Bu hesaplamaya göre 20’den fazla çalışanı olan bir işverenin, bir öğrenciye ödemesi gereken minimum maaş 6.631,40 TL’dir.
Stajyer Maaşı Vergi Muafiyeti Nedir?
Mesleki Eğitim Kanunu’na göre stajyerlik maaşları tüm vergilerden muaf tutulur. Yani stajyer maaşları için gelir vergisi ve damga vergisi gibi vergilerin, işveren veya stajyer tarafından ödenmesine gerek yoktur.
Stajyer Maaşı Hangi Öğrencilere Ödenir?
Stajyer maaşı, staj yapması eğitim gördüğü okul veya mesleki eğitim merkezi tarafından zorunlu tutulan öğrenci, çırak ve kalfalara ödenir. Yani zorunlu bir stajyerliğin söz konusu olmadığı durumda ödenecek maaş, yasal mevzuatlara ve tarafların anlaşmasına bağlı olarak belirlenir.
Stajyer Maaşı Ne Zaman Ödenir?
Stajyer maaşları, iş yerinin belirlediği maaş gününde ödenir. Yani stajyerler de diğer çalışanlarla aynı gün maaş alırlar. Örneğin kamuda staj yapanların maaş günü genellikle her ayın 15’idir. Özel sektörde ise her işletme farklı bir gün belirleyebilirken çoğunlukla ayın ilk 5 günü tercih edilir.
Stajyer Maaşı Zorunlu ve Gönüllü Stajda Farklı mı?
Zorunlu staj, okulların ve eğitim kurumlarının mezuniyet şartı olarak uyguladığı staj programıdır. Bu durumda Mesleki Eğitim Kanunu’na göre maaş belirlenir. Gönüllü staj ise kişilerin, daha çok mesleki deneyim kazanmak ve referans edinmek için stajyer olarak çalışmayı tercih etmesi durumudur. Bu durumda stajyerlik statüsü dikkate alınmaz ve İş Kanunu kapsamında asgari ücret dikkate alınır. Gönüllü stajın part time olarak uygulanmasında da İş Kanunu esasları geçerlidir.
Stajyer Kaç Saat Çalışır?
Stajyerler, öğrenim seviyelerine göre 3 gün veya 6 gün çalışırlar. Lise öğrencileri için çalışma süresi 3 gün iken üniversite öğrencileri için 6 gün ve en fazla 45 saat şeklindedir. Bu sınırlamaların sebebi, öğrencilerin teorik eğitime devam edebilmelerini sağlamaktır. Lise öğrencilerinin staj dönemleri, okul dönemlerine göre devam ettiği için hem staja hem de okula giderler. Üniversite öğrencileri ise çoğunlukla ara tatilleri ve yaz tatillerini staj dönemi olarak kullanırlar.
Stajyer Fazla Mesai Yapabilir mi?
Stajyerlerin fazla mesai yapabilmesi mümkündür. İşveren ve stajyerin karşılıklı kararı doğrultusunda stajyerler fazla mesai yapabilirler. Böyle bir durumda fazla mesaiden doğan ücretin işveren tarafından ödenmesi de zorunludur. Buna ek olarak 18 yaşından küçüklerin saat 22.00’den sonra çalıştırılması yasak olduğu için 18 yaşın altındaki öğrenciler gece mesaisine bırakılamazlar.
Stajyerin Sigortasını Kim Öder?
Stajyerler, resmi olarak sosyal güvence altında olurlar. Fakat sosyal güvence sağlama sorumluluğu işverende değildir. Stajyerlerin SGK primleri, bakanlık ile öğrencinin bağlı olduğu eğitim kurum tarafından karşılanır.
Stajyer Maaşı Sigorta Primi Neye Göre Hesaplanır?
Stajyer maaşı sigorta primleri de asgari ücret üzerinden hesaplanır. Bu hesaplamada asgari ücretin sadece %50’si dikkate alınır. Asgari ücretin yarısı üzerinden hesaplanan SGK primleri, farklı oranlar üzerinden maaş alan stajyerler için de geçerlidir.
Stajyer Maaşı Ne Zaman Güncellenir?
Stajyer maaşı için sabit bir tutar yoktur ve bu ücretler, güncel asgari ücret üzerinden hesaplanır. Dolayısıyla stajyer maaşları, asgari ücrette değişiklik olması durumunda güncellenir. Ülkemizde asgari ücret, çoğunlukla her yılın başında güncellenir.
Stajyer Maaşı Devlet Desteği Ne Kadar?
20’den fazla çalışanı olan işletmelerin ödeyeceği stajyer maaşlarının 3’te 1’i, 20’den az çalışan işletmelerin ödeyeceği stajyer maaşlarının ise 3’te 2’si devlet tarafından karşılanır. Yani stajyer çalıştırmanız halinde ödeyeceğiniz maaşın bir kısmını devlet desteği olarak geri alabilirsiniz.
Stajyer İçin Yol ve Yemek Ücreti Ne Kadar?
Stajyerler için yol ve yemek ücretinin ne kadar olacağını işveren belirler. Yol ve yemek ücretleri yan hak olarak kabul edilir, dolayısıyla bu ücretleri ödemek zorunlu değildir. Ödemeler zorunlu olmadığı için devlet tarafından belirlenen bir yasal sınır da yoktur. Fakat vergi muafiyeti kapsamında 126 TL günlük yol ücreti ve 264 TL günlük yemek ücreti belirlenmiştir.
Buna göre stajyerlerinize belirlenen günlük ücretlere kadar vergiden muaf bir şekilde yol ve yemek ücreti verebilirsiniz. Hesaplamayı ise stajyerlerin işe geldiği gün üzerinden yapabilirsiniz.
Stajyerlerinize yemek ücreti öderken %100’e varan vergi muafiyetinden sorunsuzca yararlanmak, faturalandırma işlemlerini kolaylaştırmak ve bakiye yükleme gibi tüm işlemleri online olarak yönetmek için hemen TokenFlex’e geçin.