Gider Göstererek Vergiden Düşebileceğiniz Harcamalar
Bir şirket için sadece gelirler değil, giderler de önemlidir. Çünkü giderler hem kâr oranını hem de ödenecek vergilerin tutarlarını belirlemede etkilidir. Dolayısıyla kanunen gider olarak kabul edilen harcamalar faturalandırılmalı ve kayıt altına alınmalıdır. Peki, bir iş yerinde neler gider olarak gösterilebilir ve gider göstermek ne işe yarar?
Gider Göstermek Ne İşe Yarar?
Şirket sahibiyseniz her yıl çeşitli kalemler altında belirli vergiler ödersiniz. Bu vergiler de gelir ve giderlerinize göre hesaplanır. Harcamaları gider gösterdiğinizde ise türüne göre harcamayı Katma Değer Vergisi, Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi'nden düşebilirsiniz. Vergiden düşme işlemi, şirket olarak daha az vergi ödeyeceğiniz anlamına gelir. Bunun için de yapılan harcamaların vergiden düşebilir giderler arasında yer alması ve faturaların şirket adına olması gerekir.
Hangi Harcamalar Gider Olarak Gösterilir?
Gider olarak gösterildiğinde vergiden düşen harcamalar, sahip olunan şirketin türüne ve faaliyet gösterilen sektöre göre değişiklik gösterebilir. Fakat bazı temel harcamalar, hemen her sektör için gider olarak kabul edilir. İşte, gider göstererek vergiden düşebileceğiniz 10 harcama kalemi:
- Maaş ödemeleri
- Faturalar
- Kira ve aidat
- Ulaşım ve seyahat
- Reklam harcamaları
- Kıyafet harcamaları
- Hukuk ve muhasebe hizmetleri
- Ofis malzemeleri
- Temizlik malzemeleri
- Yemek harcamaları
1. Maaş Ödemeleri
Gider gösterilebilecek harcamaların başında maaş ödemeleri gelir. Çünkü çalışanlar bir şirketin en temel parçalarıdır ve maaşlar, bir şirket için en büyük gider kalemlerinden birini oluşturur. Personellere ödenen maaşlarla birlikte sigorta primleri de gider gösterilerek vergiden düşülebilen harcamalar arasındadır.
2. İletişim ve Enerji Faturaları
Temel harcama olarak kabul edildiği için işletmeye ait faturaları gider olarak gösterebilmek mümkündür. Şirketinize ait ofiste kullandığınız elektrik, su, doğal gaz, telefon, internet gibi hizmetlerin faturaları bir araya geldiğinde önemli bir gider doğar. Bu hizmetlere ait faturaları ise gider olarak bildirebilir ve vergiden düşebilirsiniz.
3. Kira ve Aidat
Ofis, dükkân ve diğer çalışma alanları için ödediğiniz kira ücretleri de vergiden düşen gider kalemlerini oluşturan harcamalardır. Ürün ve hizmetlerinizi müşterilerinize sunarken kiralık çalışma alanlarını kullanıyorsanız ödediğiniz kiraları gider gösterebilirsiniz. Kiraya ek olarak aidat ödemeleri de gider olarak kabul edilen harcamalar arasındadır.
4. Ulaşım ve Seyahat
Ulaşım ve seyahatle ilgili harcamaları da gider olarak kaydedebilmeniz mümkündür. Fakat bu harcamaların şirketin adına yapılması gerekir. Yani şirketin herhangi bir yöneticisi ya da çalışanı, kendi özel ihtiyaçları için özel bir seyahat yaparsa bu seyahatin harcaması gider olarak kabul edilmez.
Bu grupta gider olarak kabul edilen harcamaların başında, çalışanlara verilen yol ücretleri gelir. Eğer yol ücreti vermek yerine personel servisi kullanıyorsanız servis aracının ücretini ve diğer masraflarını da gider gösterebilirsiniz. Bunlara ek olarak yurt içi ve yurt dışına yapılan iş amaçlı seyahatlere ait harcamaları da vergiden düşebilirsiniz.
5. Reklam Harcamaları
Ürün ve hizmetlerinizi daha fazla satabilmek için tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapmanız gerekir. Bu süreçler için yaptığınız harcamalar da gider grubundadır. Bu noktada iş amaçlı yapılan reklam harcamalarını şirket adına faturalandırıp gider olarak kaydederek vergiden düşebilmeniz mümkündür.
6. Kıyafet Harcamaları
Gelir Vergisi’nden düşülebilen harcamalardan biri de çalışanlar için alınan kıyafetlere ait harcamalardır. Fakat indirim konusu yapılabilecek kıyafetlerin iş ile ilgili olması şarttır. Bu noktada örnek olarak fabrikada çalışan işçilerin tulumlarını ve mağazada hizmet veren personellerin tek tip kıyafetlerini örnek olarak gösterebiliriz. Kısaca iş gereği çalışanlara verilen ve görev süresi bitince geri alınan kıyafetlerle ilgili harcamaları gider olarak gösterebilirsiniz.
7. Hukuk ve Muhasebe Hizmetleri
İşletmeniz için muhasebe hizmetini dışarıdan bir mali müşavirden almanız gerekebilir. Ayrıca hukuk süreçlerinde avukat desteğine ihtiyacınız olabilir. Bu tür danışmanlık giderlerinin de vergiden düşülebilmesi ve gider olarak kaydedilmesi mümkündür.
8. İş Malzemeleri
Ofis, dükkân, fabrika, mağaza gibi iş ortamlarında kullanılan, ürün ve hizmetlerle ilgili olan bütün malzemeler, işletmeniz adına gider olarak kabul edilir. Bilgisayar, yazıcı, evrak dolabı, ürün rafı, el araçları, makine ve teçhizat gibi malzemeler için yapılan harcamalar, vergiden düşen giderler arasında yer alır.
9. Temizlik Malzemeleri
Çalışma alanlarını temizlemek için satın alınan malzemelerin maliyeti de gider olarak kabul edilebilir. İşletmenizde temizlik görevlisi çalıştırıyorsanız temizlik yapmak için kullanılan malzemelere harcadığınız miktarı faturalandırıp gider olarak kaydedebilirsiniz. Ayrıca bu hizmeti bir temizlik şirketinden alıyorsanız şirkete ödediğiniz ücreti de gider gösterebilirsiniz.
10. Yemek Harcamaları
Yemek giderleri, birçok şirket için büyük bir gider kalemi oluşturur. Özellikle çok sayıda çalışan varsa yemek harcamalarının çalışan giderleri arasındaki hacmi büyük olur. Bu noktada yemek ihtiyacı için yapılan harcamaların da gider olarak gösterilmesi uygundur. Ayrıca nakit ve kart şeklinde verilen yemeklere ait giderler, belirli bir tutara kadar bazı vergi kalemlerinden de muaftır.
Yemek giderleriyle ilgili muafiyetlerden daha rahat bir şekilde faydalanmak için TokenFlex yemek kartına geçiş yapabilirsiniz. Tamamen dijital ilk yemek kartı olan TokenFlex’te yemek bakiyelerini online olarak yükleyebilir, işlerinizi önemli ölçüde kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca çalışanlarınıza da temassız ödeme rahatlığı ve kampanyalardan yararlanma avantajı sunabilirsiniz. Gelir Vergisi, KDV ve sigorta primleri kapsamında %100’e varan vergi avantajı için hemen TokenFlex’e başvurabilirsiniz.